ZONGULDAK / ALAPLI - Karşıyaka Ortaokulu

DOĞRU LİSE TERCİHİ

Lise, kişiyi hayata, bir üst kademeye hazırlar. Yaşamımızdaki en önemli seçimlerden biri olan meslek seçimi için ilk adım, kuşkusuz lise tercihidir. Lise seçimi, bir bakıma üniversite seçimi anlamına gelir.

Doğru lise tercihi, öğrencinin ilgilerine, yeteneklerine ve koşullarına (Sınav başarısı, ortaokul başarısı, bulunduğu şehir v.b.) göre yaptığı gelecek planına (Meslek ve üniversite eğitimi) ulaşması için en doğru ortaöğretim eğitim seçeneğinde karar kılmasıdır. Bu önemli karar aşamasında öğrencilerin ve ailelerinin göz önünde bulundurmaları gereken bazı konular vardır.

Lise tercihi yapmadan önce tercih edilmesi düşünülen okullar hakkında detaylı bilgi alınmalı; ulaşım, ders programları ve müfredat, fiziki donanım, mezunların yönelimleri (yükseköğrenim ya da mesleki) gibi konularda araştırma yapılmalıdır.

DOĞRU LİSEYİ SEÇMEK İÇİN;

• Öğrencinin kendini (ilgi ve yetenekleri) tanıması,
  • Ortaöğretim eğitim seçenekleri ve koşulları hakkında bilgi sahibi olmasını,
  • Meslekler ve mesleklerin gerektirdiği özellikler hakkında bilgi sahibi olmak,
  • Ortaöğretim seçim sürecinde; ilgi, yetenek, meslekler ve liseler arasındaki ilişkinin farkında olması gerekir.

TERCİH ETTİĞİ LİSE,

•       İlgi ve yeteneklerine en uygun eğitimi alabilmesine olanak sağlayacaksa,
  •       Amaçları doğrultusunda üst eğitim kurumuna hazırlıyacaksa,
  •       Seçeceği mesleğe ulaşması için uygun eğitimi (ders müfredatları, staj ve uygulamalar vb.) almasına fırsat verecekse,
  •       Ulaşım imkanları kolay olan okulsa

kendisi için doğru lise karar diyebiliriz.

Ayrıca tercih çalışmalarının titizlikle yürütülmesi gereken profesyonel bir süreç olduğu unutulmamalı ve bu konuda okul rehberlik servisinden ya da il ve ilçelerde kurulan tercih komisyonlarındaki uzman kişilerden destek sağlanmalıdır.

LİSE TÜRLERİ VE ÖZELLİKLERİ İÇİN TIKLAYINIZ.

LİSE TÜRLERİ VİDEOSU İÇİN TIKLAYINIZ.

Yayın: 06.05.2021 - Güncelleme: 10.10.2021 16:47 - Görüntülenme: 284