T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ZONGULDAK / ALAPLI - Karşıyaka Ortaokulu

MESLEK SEÇİMİNİN ÖNEMİ

MESLEK SEÇİMİNİN ÖNEMİ

       Günümüzde meslek seçeneklerinin artması, buna bağlı olarak meslekte uzmanlaşmanın artması, mesleğe  hazırlanmanın uzun süreli eğitimi gerektirmesi, meslek seçiminin önemini artırmaktadır. Kişinin gelecekteki yaşam tarzını belirlenmesinde dönüm noktası olan mesleğini seçmesi; doğru ve isabetli karar vermesi tüm hayatının kalitesini ve mutluluğunu etkiler. Kişinin mutluluğunda doğrudan etkili olan faktörlerin en önemlisi; çalışma hayatıdır.

     Her birey farklı kişilik ve fiziksel özelliklere, beklentilere, ilgi ve yeteneklere  sahiptir. Her bir meslek için tanım, görev alanları, genel olarak kullandığı araç ve gereçler, mesleğin gerektirdiği özellikler, çalışma ortamı ve koşulları, çalışma alanı ve iş bulma olanakları, meslek eğitiminin verildiği yerler, meslek eğitimine giriş koşulları, eğitimin süresi ve içeriği, meslekte ilerleyebilme ve yeni meslekleri seçebilme olanakları, destekleyici meslek kuruluşları, farklı özellikler gösterir.

       Meslek seçmek; çeşitli meslekler arasından en iyi yapabileceğini düşündüğü faaliyetleri içeren ve kendisine en üst düzeyde doyum sağlayacağına inandığı bir mesleğe yönelmesi,  hayat biçimini seçmek demektir. Bu nedenle doğru ve gerçekçi seçim yapılması önemlidir. Bireyler geleceklerine ilişkin planlama yaparken meslek seçiminin önemini göz önünde bulundurmalı, meslek seçimi yaparken seçeceği mesleğin gerektirdiği  özellikleri araştırmalı ve kendi özellikleri, ilgi, yetenek ve beklentileri ile uyumlu olup olmadığını değerlendirmelidirler.

 MESLEK SEÇİMİNİN ÖNEMİ KONULU BİLGİLENDİRME SUNUMU İÇİN TIKLAYINIZ.

 

"Sevdiğiniz bir işi meslek edinirseniz, hayatta bir gün dahi olsa işte çalışmış olmazsınız. Ben hayatta bir gün dahi işte çalışmadım. Çalışmalarımın tümü sadece keyif ve mutluluktan ibaretti. (Edison)" 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 30.04.2021 - Güncelleme: 10.10.2021 16:47 - Görüntülenme: 308
  Beğen | 1  kişi beğendi