T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ZONGULDAK / ALAPLI - Karşıyaka Ortaokulu

GELECEĞİN MESLEKLERİ, MESLEKLERİN GELECEĞİ

Salgın sürecinde hayat şartlarımızın ve normallerimizin de değişmesiyle yaşamın farklı boyutlara evrildiğini gözlemleyebildik. Bu süreçte uzaktan eğitim başta olmak üzere evden çalışma, çevrimiçi platformlarla kişisel gelişim eğitimlerine katılma gibi etkinlikler başta olmak üzere teknolojinin hayatımızın her alanına girdiğini farkettik. Kitlesel olarak hızlıca uyum sağladığımız bu süreçte edindiğimiz yeni becerileri normalleşme sürecinde de kullanmaya devam etmekteyiz. Böylelikle teknolojik ilerlemenin ve dönüşümün hayatımız üzerindeki etkilerini daha somut bir şekilde hissettik.

       Teknolojideki gelişmeler her gün hayatımıza farklı bir noktada temas ediyor, yaşam standartlarımızı değiştiriyor. Son yıllara kadar ekonomik varlıklar çoğunlukla altın madenleri ve hatta petrol kuyuları gibi dokunulabilir maddi varlıklardı. Artık bunun yerini teknik ve kurumsal bilgi almıştır ve en kıymetli ekonomik varlık haline gelmektedir. Yapay zekâ, robotlar, kuantum bilgisayar ve üç boyutlu yazıcılar hızla hayatımıza dahil oluyor. Yapay zekaya ve 5G teknolojisine yatırım yapma konusunda ülkelerarası büyük bir yarış var.          

       Hayatımızın her parçasına, her anına etki eden bu dönüşüm, çalışma hayatında ve meslekler üzerinde de etkisini göstermiştir. Mobil internet, bulut teknolojisi, insansız araçlar, nanoteknoloji ve 3D yazıcıların iş dünyasındaki kullanım yoğunluğunun artmasıyla pek çok meslek yok olurken ya da dönüşürken, ortaya yepyeni meslekler de çıkmaktadır. İnsanlık tarihinin başlangıcından bu yana var olan doktorluk, öğretmenlik gibi meslek dallarının yerini robotik teknolojilerin ve dijital uygulamaların alacağı tartışılmaktadır. Çin'de 5G teknolojisiyle çalışan ilk uzaktan cerrahi robotu test edilmesi bu tartışmalara kanıt olarak sunulabilir. Avukatların ve muhasebecilerin verdikleri hizmeti dijital olarak sağlayan yapay zeka algoritmaları daha da geliştirilmektedir. Bilgi ve iletişim teknolojilerindeki bu ilerlemeler, dijital dönüşümün hızla dünyamızı etkilemesi ve endüstri 4.0'ın getirdiği birçok yeni inovasyon alanı "Geleceğin Meslekleri" kavramını ortaya çıkarmıştır.

       Dijital dönüşümün yanı sıra iklim değişikliğinin etkisiyle alternatif enerji kullanımı ve çevre alanında «yeşil yakalı» meslekler de ortaya çıkmaktadır.     

      Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Dünya Ekonomik Forumu'nun mesleklerin geleceğine ilişkin yaptığı araştırmalara göre dijital dönüşüm çağı sonucunda çalışma hayatı yeni iş kodları ile var olmaya devam edecektir.

 

GELECEĞİN MESLEKLERİ İLE İLGİLİ KISA NOTLAR İÇİN TIKLAYINIZ.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 09.09.2021 - Güncelleme: 10.10.2021 16:49 - Görüntülenme: 198
  Beğen | 1  kişi beğendi